Изненада или не - не сме си мръднали пръста, за да влезем под защита на ЕС за банките

22470
Изненада или не - не сме си мръднали пръста, за да влезем под защита на ЕС за банките
Снимка: Getty Images / Guliver

България все още не е изпратила официално уведомление за влизане в Единния банков надзор на ЕС. Това стана ясно след дебат в Европейския парламент, в който участва председателят на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи.

Обсъждането се състоя в Икономическата комисия на Европейския парламент. Там Нуи посочи, че страната, която иска да се присъедини към надзора, трябва да изпрати официално уведомление поне пет месеца преди датата, на която иска и се осъществява фактическото присъединяване. Готови сме да сътрудничим на колегите в България, стига да поискат, посочи Нуи. Досега срещите по въпроса са само неформални, стана ясно от думите на специалиста.

Цонев заплаши: Знаем, че се готви разграбване на КТБ, следим

Позицията ни за КТБ е много ясна и категорична. Тази позиция е продиктувана от три принципа. Това посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев ...

Нуи говори по въпроса след питане на българския евродепутат Ева Паунова "Още през юли бе постигнат широк консенсус между политически лидери и експерти за стартирането на процедурата по присъединяване на България към единния надзорен механизъм. Българската народна банка съобщи на 15 юли, че е осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, но след това се възцари мълчание относно действията за постигане на напредък по тази цел", подчерта Паунова. Именно споменаването на датата 15 юли накара Нуи да уточни, че официално заявеление от българска страна не е подавано.

Присъединяването към Европейския банков надзор се счита за задължителна крачка от редица партии в България, за да не се повтарят ситуации като тази с КТБ и ПИБ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика