ЕК забрани три пестицида, вредни са за пчелите

11996
ЕК забрани три пестицида, вредни са за пчелите

Решението на ЕК да ограничи за период от две години, считано от 1 декември, използването на три пестицида, които са смъртоносни за пчелите, бе потвърдено днес. 

"Ограниченията ще влязат в сила от 1 декември 2013 година и ще бъдат преразгледани най-късно в срок от две години. Те са насочени срещу пестициди, използвани за третирането на растения, включително зърнени култури, които привличат пчелите и опрашителите", съобщи Комисията в комюнике.

ЕК отстъпи за зехтина в ресторантите

Днес Европейската комисия бе принудена да оттегли своето предложение за начина да се сервира зехтин в ресторантите. "Реших да оттегля ...

Ограниченията се прилагат относно използването на три неоникотиноида (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам) за третирането на семена, прилагането върху почвата (под формата на торове) и третиране на листата на растенията, включително на зърнени култури с изключение на зимните зърнени култури, които привличат пчелите.

Трите забранени неоникотиноида присъстват в продавани престициди от компаниите Байер и Сингента, които оказваха силен натиск за предотвратяване на забраната. Разрешените пестициди ще могат да се използват само от професионалистите. Пестицидите бяха определени като един от няколкото фактора, които вероятно са отговорни за намаляването на броя на пчелите.

Държавите-членки ще трябва да отменят или променят съществуващите разрешителни, за да се съобразят с ограниченията на ЕС до 30 септември 2013 година Те ще могат да разрешат използването на съществуващите запаси най-късно до 30 ноември, съобщи Комисията. Тя уточни, че "националните власти са отговорни за спазването на ограниченията".

Решението на Комисията беше подкрепено от 15 държави-членки, сред които Франция и Германия. Осем, сред които Великобритания, Италия и Унгария, гласуваха против, а четири, сред които Ирландия, се въздържаха.

ЕК планира общ регламент за шистовия газ

До края на годината трябва да бъде приет общ регламент за т.нар. фракинг (метод за добиване на природен газ чрез "хидравлично разбива...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com