Палестински групировки искат примирие

8106
Палестински групировки искат примирие

Основните палестински групировки в ивицата Газа, включително "Хамас" и "Ислямски джихад", заявиха, че са готови в понеделник да възстановят примирието при условие, че Израел "преустанови своята агресия" срещу страната. Стана известно, че Палестина не се отказва да се обяви за независима държава на 29 ноември, предаде БГНЕС.

"Ислямските движения и палестинските националисти потвърдиха, че реакцията на съпротивата зависи от продължаващата ционистка агресия срещу нашия народ", според съвместно изявление, прочетено от Сами Абу Зухри, говорител на управляващото Газа движение "Хамас".

"Движенията също потвърждават, че си запазват правото да се противопоставят на окупацията и да посрещнат всяка агресия с всички средства на съпротивата", се казва в декларация, подписана от тези групи.

Подписалите призовават международната общност и правозащитните организации да действат незабавно, за да спре "ционистката агресия" и апелират Арабската лига да подкрепи самоопределението на палестинския народ".

Поканата идва след нов кръг от насилие по границата между ивицата Газа и израелската армия.

Както и в предишните сблъсъци, Египет опитва да играе ролята на посредник в усилията за налагане на прекратяване на огъня с въоръжените групировки в Газа, както стана в неделя вечерта, според египетски източници в силите за сигурност.

Според палестински информации "Хамас" и "Ислямски джихад" са готови да спазват примирие, ако Израел "обещае да направи това".

Враждебните действия избухнаха в събота след удар на противотанкова ракета по израелски военен джип до ивицата Газа, в резултат на което Израел отговори с удар срещу палестинската територия. Напрежението ескалира от страна на палестинците, които извършиха масирани удари с ракети по части от южните територии на Израел.

Шестима палестинци, четирима цивилни и двама бойци, според палестински медицински източници, бяха убити, а около 35 – ранени. Израел преброи осем ранени цивилни и четирима бойци.

От събота, повече от 120 ракети и снаряди бяха изстреляни и засегнаха няколко къщи в южната част на Израел, според доклад на израелската армия.

След това ново огнище на насилие, второ за по-малко от месец, израелски лидери и анализатори посочиха като много вероятна мащабна военна операция срещу палестинската територия.

В същото време дойде съобщението, че палестинският президент Махмуд Абас не се отказва от демарш за създаване на палестинска държава на 29 ноември пред ООН.

Редактор: Десислава Ушатова

Арабските страни внасят проекторезолюция за Палестина

Групата на арабските държави в ООН е подготвила проекторезолюция, предоставяща на Палестинската автономия статут на страна-наблюдате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com